Wakacje w Zakopanem oprócz wszelkich walorów turystycznych – górskich wędrówek, zwiedzania muzeów i obiektów zabytkowych, jazdy na nartach – to także okazja, aby poznać kulturę podhalańską. Jej niezwykle przyjemną częścią jest poznawanie góralskiej kuchni.
Bo regionalna kuchnia podhalańska to nie tylko oscypek!
Góralskie dania są wyraziste i ostre, niespecjalnie wykwintne, ale smaczne, proste i sycące. Warto pamiętać, że są też dość kaloryczne… Góralskie karczmy i restauracje są bardzo klimatyczne, nawiązują do regionalnej kultury i sztuki, posłuchać w nich można tradycyjnej góralskiej muzyki. Można powiedzieć, że na kuchnię góralską powoli wraca moda.
Podstawą kuchni góralskiej są kapusta, ziemniaki, mleko i owcze sery oraz baranina.
W dobrym tonie jest zjedzenie wszystkiego na talerzu, a góralskie porcje do małych nie należą! A że ciężko po obfitej kolacji dojść do domu, lepiej wynająć apartament w Zakopanem blisko góralskich knajpek.
Produkty wykorzystywane w kuchni góralskiej:
- Sery z owczego mleka – osypek, bundz, bryndza – nieprzetworzone lub grillowane, jako dodatek do innych potraw
- Baranina i jagniecina – na różne sposoby: pieczona, kotlety baranie, udziec, wędliny
- Pstrągi – w nowocześniejszej kuchni
- Ziemniaki – czyli grule
- Kapusta – też kiszona
Dania w góralskiej karczmie – koniecznie:
- Kwaśnica – tatrzański kapuśniak bez innych niż kapusta warzyw, wyjątkowo kwaśny i tłusty
- Żurek na żentycy (serwatce z mleka owczego)
- Czosnianka – zupa z ziemniaków, czosnku, cebuli i mięty
- Biała polewka – na wędzonce, z mlekiem i czosnkiem
- Bryjka – woda z mąką, z kwaśnym mlekiem, słoniną, boczkiem
- Moskol – pieczony placek z ziemniaków i mąki, podawany z różnymi dodatkami
- Hałuski – kluski kładzione z ziemniaków i mąki
- Kluski grulane
- Dziadki ze spyrkom – rozgotowane ziemniaki z mąka i wędzoną słoniną
- Czarcie jadło (placek zbójnicki) – z ziemniaków, mąki, jajek, cebuli, słoniny i smalcu, z gulaszem
- Kubusz (kubuś) – placek z ziemniaków i cebuli
- Golonka po góralsku
- Smażone rydze – na maśle
- Oscypek z grilla z żurawiną
Desery góralskie:
- Szarlotka
- Strudel jabłkowy
- Ciastka ze szpyrek
- Pączki ziemniaczane
- Kołacz z serem
- Bombolki z miodem
Napoje:
- Góralska herbata – ze spirytusem i sokiem z malin
- Wódka z żentycy
- Miodunka – nalewka na miodzie
- Nalewka z tarniny
- Żentyca – serwatka z mleka owczego, świeża słodka lub ukwaszona
- Grzane piwo – z górskimi ziołami