GÓRALSKA KUCHNIA

Oscypek

Wakacje w Zakopanem oprócz wszelkich walorów turystycznych – górskich wędrówek, zwiedzania muzeów i obiektów zabytkowych, jazdy na nartach – to także okazja, aby poznać kulturę podhalańską. Jej niezwykle przyjemną częścią jest poznawanie góralskiej kuchni.

Bo regionalna kuchnia podhalańska to nie tylko oscypek!

Rezerwuj online bez pośredników – gwarancja najniższej ceny | aktualna dostępność apartamentów

 
 

Góralskie dania są wyraziste i ostre, niespecjalnie wykwintne, ale smaczne, proste i sycące. Warto pamiętać, że są też dość kaloryczne… Góralskie karczmy i restauracje są bardzo klimatyczne, nawiązują do regionalnej kultury i sztuki, posłuchać w nich można tradycyjnej góralskiej muzyki. Można powiedzieć, że na kuchnię góralską powoli wraca moda.

Podstawą kuchni góralskiej są kapusta, ziemniaki, mleko i owcze sery oraz baranina.

W dobrym tonie jest zjedzenie wszystkiego na talerzu, a góralskie porcje do małych nie należą! A że ciężko po obfitej kolacji dojść do domu, lepiej wynająć apartament w Zakopanem blisko góralskich knajpek.

 

Produkty wykorzystywane w kuchni góralskiej:

  • Sery z owczego mleka – osypek, bundz, bryndza – nieprzetworzone lub grillowane, jako dodatek do innych potraw
  • Baranina i jagniecina – na różne sposoby: pieczona, kotlety baranie, udziec, wędliny
  • Pstrągi – w nowocześniejszej kuchni
  • Ziemniaki – czyli grule
  • Kapusta – też kiszona

Kochasz Zakopane i Tatry?

Chcesz otrzymywać informacje jak ciekawie spędzić tutaj czas oraz powiadomienia o specjalnych ofertach Willa Tatiana?

wpisz się na listę mailingową i zostań gościem VIP Willa Tatiana, a otrzymasz dodatkowo

Dania w góralskiej karczmie – koniecznie:

  • Kwaśnica – tatrzański kapuśniak bez innych niż kapusta warzyw, wyjątkowo kwaśny i tłusty
  • Żurek na żentycy (serwatce z mleka owczego)
  • Czosnianka – zupa z ziemniaków, czosnku, cebuli i mięty
  • Biała polewka – na wędzonce, z mlekiem i czosnkiem
  • Bryjka – woda z mąką, z kwaśnym mlekiem, słoniną, boczkiem
  • Moskol – pieczony placek z ziemniaków i mąki, podawany z różnymi dodatkami
  • Hałuski – kluski kładzione z ziemniaków i mąki
  • Kluski grulane
  • Dziadki ze spyrkom – rozgotowane ziemniaki z mąka i wędzoną słoniną
  • Czarcie jadło (placek zbójnicki) – z ziemniaków, mąki, jajek, cebuli, słoniny i smalcu, z gulaszem
  • Kubusz (kubuś) – placek z ziemniaków i cebuli
  • Golonka po góralsku
  • Smażone rydze – na maśle
  • Oscypek z grilla z żurawiną

 

Desery góralskie:

  • Szarlotka
  • Strudel jabłkowy
  • Ciastka ze szpyrek
  • Pączki ziemniaczane
  • Kołacz z serem
  • Bombolki z miodem

 

Napoje:

  • Góralska herbata – ze spirytusem i sokiem z malin
  • Wódka z żentycy
  • Miodunka – nalewka na miodzie
  • Nalewka z tarniny
  • Żentyca – serwatka z mleka owczego, świeża słodka lub ukwaszona
  • Grzane piwo – z górskimi ziołami

 

Oscypek z żurawiną