Array ( [pl] => Array ( [id] => 42 [active] => 1 [encode_url] => 0 [tag] => pl-PL [native_name] => polski [missing] => 0 [language_code] => pl [translated_name] => polski [url] => https://willatatiana.pl/goralska-kuchnia/ [country_flag_url] => https://willatatiana.pl/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/res/flags/pl.png ) )

GÓRALSKA KUCHNIA

Wakacje w Zakopanem oprócz wszelkich walorów turystycznych – górskich wędrówek, zwiedzania muzeów i obiektów zabytkowych, jazdy na nartach – to także okazja, aby poznać kulturę podhalańską. Jej niezwykle przyjemną częścią jest poznawanie góralskiej kuchni.
Bo regionalna kuchnia podhalańska to nie tylko oscypek!

Góralskie dania są wyraziste i ostre, niespecjalnie wykwintne, ale smaczne, proste i sycące. Warto pamiętać, że są też dość kaloryczne… Góralskie karczmy i restauracje są bardzo klimatyczne, nawiązują do regionalnej kultury i sztuki, posłuchać w nich można tradycyjnej góralskiej muzyki. Można powiedzieć, że na kuchnię góralską powoli wraca moda.

Podstawą kuchni góralskiej są kapusta, ziemniaki, mleko i owcze sery oraz baranina.

osypek z żurawiną i ziołami:

Oscypek

W dobrym tonie jest zjedzenie wszystkiego na talerzu, a góralskie porcje do małych nie należą! A że ciężko po obfitej kolacji dojść do domu, lepiej wynająć apartament w Zakopanem blisko góralskich knajpek.

Produkty wykorzystywane w kuchni góralskiej:
Sery z owczego mleka – osypek, bundz, bryndza – nieprzetworzone lub grillowane, jako dodatek do innych potraw
Baranina i jagniecina – na różne sposoby: pieczona, kotlety baranie, udziec, wędliny
Pstrągi – w nowocześniejszej kuchni
Ziemniaki – czyli grule
Kapusta – też kiszona

Dania w góralskiej karczmie – koniecznie:
Kwaśnica – tatrzański kapuśniak bez innych niż kapusta warzyw, wyjątkowo kwaśny i tłusty
Żurek na żentycy (serwatce z mleka owczego)
Czosnianka – zupa z ziemniaków, czosnku, cebuli i mięty
Biała polewka – na wędzonce, z mlekiem i czosnkiem
Bryjka – woda z mąką, z kwaśnym mlekiem, słoniną, boczkiem
Moskol – pieczony placek z ziemniaków i mąki, podawany z różnymi dodatkami
Hałuski – kluski kładzione z ziemniaków i mąki
Kluski grulane
Dziadki ze spyrkom – rozgotowane ziemniaki z mąka i wędzoną słoniną
Czarcie jadło (placek zbójnicki) – z ziemniaków, mąki, jajek, cebuli, słoniny i smalcu, z gulaszem
Kubusz (kubuś) – placek z ziemniaków i cebuli
Golonka po góralsku
Smażone rydze – na maśle
Oscypek z grilla z żurawiną

Desery góralskie:
Szarlotka
Strudel jabłkowy
Ciastka ze szpyrek
Pączki ziemniaczane
Kołacz z serem
Bombolki z miodem

Napoje:
Góralska herbata – ze spirytusem i sokiem z malin
Wódka z żentycy
Miodunka – nalewka na miodzie
Nalewka z tarniny
Żentyca – serwatka z mleka owczego, świeża słodka lub ukwaszona
Grzane piwo – z górskimi ziołami

Oscypek z żurawiną

 

Zobacz również:

Apartament czy hotel 

Tężnia solna

Pensjonaty i apartamenty dla rodzin z dziećmi

© 2020 Apartamenty Zakopane